CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Harnicesti

          

 

SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn, ridicata la 1770 pe ruinele unei vechi manastiri poarta hramul ,,Nasterea Maicii Domnului”.
Biserica a fost mult largita in 1893, cand a fost adaugat un pronaos nou. Peretele intre vechiul pronaos si naos a fost inlaturat, largindu-se astfel si naosul.
In 1911 a fost adaugat un portal pe partea sudica, in fata intrarii. Vechiul portal de la intrare, decorat total cu sculpturi si culori, a fost mutat spre intrarea din naos. In 1942, interiorul a fost refacut si vechea catapeteasma a fost inlocuita cu una mai mare. In 1972, turla a fost mutata in noul pronaos.
Biserica detine cateva icoane foarte valoroase, precum Intrarea in Ierusalim, Inaltarea si Buna Vestire. Construirea acestui edificiu, precum si modificarile sale arata clar atitudinea aproape stiintifica aflata aici, in directia compunerii volumelor bisericii.
Edificiul a fost restaurat in 1999-2000, pastrand cateva din elementele adaguate, precum portalul.
  

DESCRIERE:
Planul este rectangular, absida nedecrosata, ceea ce face ca partea de est sa se termine tesit, in forma poligonala cu cinci laturi. Biserica este prevazuta cu o tinda patrata pe peretele de sud unde este intrarea.

Acoperisul, cu doua poale, in panta repede, masoara zece metri inaltime pe cand turnul numai noua metri, prea putin pentru proportiile bisericii ceea ce ii face pe specialisti sa afirme ca a fost sigur mai inalt odata.

In privinta decoratiei exterioare este de observat braul sculptat care inconjoara biserica de jur imprejur si consolele frumoase pe care se spijina cununa.

Din decoratia interioara nu se distinge aproape nimic in afara de partea superioara a tamplei. In schimb, biserica poseda cateva icoane foatre valoroase. Trei dintre ele: ,,Intrarea in Ierusalim”, ,,Inaltarea Domnului la cer” si ,,Buna Vestire” au fost prezentate in diferite tari cu ocazia unor expozitii internationale.

DATE CONTACT:
Desesti, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook