CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn din Ieud Deal

       
     

 

SCURT ISTORIC:
Biserica veche din deal de la Ieud a fost construita de familia nobila locala Balea la inceputul secolului al XVII-lea. Biserica este cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses, a doua biserica de lemn din sat si una dintre cele mai vechi pastrate in Maramures.
Biserica a fost inclusa in 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, impreuna cu alte sapte biserici de lemn din Maramures.

 
 
 

DESCRIERE:
Arhitectura bine pastrata, reparata si usor modificata in timpul secolului al XVIII-lea si picturile interioare facute la sfarsitul aceluiasi secol indreptatesc prezenta bisericii in Lista Internationala a Mostenirilor a UNESCO. Acoperisul principal prezinta doua mari stresini, iar acoperisul usor inferior al altarului are doar un singur rand de stresini. Deasupra pronaosului se afla o turla solida, patrata, cu un balcon patrat si o spirala inalta si conica. Biserica era una destul de mare pentru secolul al XVII-lea, ceea ce indica faptul ca parohia era destul de mare ea insasi. Edificiul a fost construit pe o colina, in partea opusa a raului si a celei mai mari biserici din Ieud Ses.
Picturile interioare ale bisericii formeaza una din cele mai bine pastrate entitati ale picturilor murale post-bizantine din Maramures. Picturile au fost facute din bucati textile tratate cu un strat preparat de var si atasate de busteni. Programul iconografic e special si impresionant. Scenese sunt aranjate in registre si fiecare pictura este legata de cele vecine. Nici un colt al bisericii nu a ramas nepictat. Inscriptii sunt scrie in romana, cu caractere chirilice.
Alexandru Ponehalschi, un cunoscut pictor de biserici si icoane care a deschis o scoala artistica in Maramures, s-a ocupat de acest edificiu in 1782. A fost foarte inradacinat in traditiile artei bizantine, combinand spontaneitate artei folclorice cu elemente ale barocului vestic. In afara acestor influente aparent opuse, Ponehalschi a reusit sa-si creeze propriul stil, iar peretii bisericii din Dealul Ieudului au fost considerati in general apogeul carierei sale.
Picturile interioare ale bisericii formeaza una din cele mai bine pastrate entitati ale picturilor murale post-bizantine din Maramures. Picturile au fost facute din bucati textile tratate cu un strat preparat de var si atasate de busteni. Programul iconografic e special si impresionant. Scenele sunt aranjate in registre si fiecare pictura este legata de cele vecine.

DATE CONTACT:
Ieud Deal, Maramures, Romania

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook