CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Manastirea

         

 

 

SCURT ISTORIC:
Biserica “Sfintii Arhangheli” este din fosta manastire Giulesti. A fost construita inainte de 1653 , cand este mentionata in unele documente, iar unul din clopote a fost adus in 1679. Expertii in dendrocronologie considera ca taierea bustenilor a avut loc in anul 1609.
O inscriptie a unei icoane demonstreaza faptul ca manastirea inca exista in 1777. Dupa 1809 aceasta a fost inchisa, dar biserica a continuat sa fie cea a unei comunitati mici, care s-a dezvoltat in jurul manastirii.
Biserica se afla pe o mica terasa deasupra raului Mara, cu o priveliste deasupra satului. A fost construita cu butuci atat de grosi, incat fiecare perete a avut nevoie doar de patru busteni masivi. Corpul principal al cladirii este dreptunghiular, iar altarul – poligonal. Pronaosul a fost largit, inchizandu-se in fostul portal deschis.
Biserica a fost pictata imediat dupa terminarea constructiei si a fost repictata in 1783. Inca mai exista fragmente, vizibile in naos, apartinand picturilor initiale. Refacerea picturilor este tot de o calitate inalta, iar figurile sunt desenate cu finete. Petele de alb au fost folosite pentru a sublinia zonele luminate ale compozitiei. Repictarea arata cateva similitudini cu cateva fragmente murale inca pastrate in biserica Breb.

DESCRIERE:
Pe bolta din naos sunt trei scene din Geneza si din Viata si Patimile lui Iisus, precum Bunul Samaritean si Fiul Risipitor. Din pacate, multe din scene nu pot fi deslusite clar. Pe pereti aceste teme continua si sunt cateva scene precum Femeia Samariteana de la Fantana, Invierea Fiului Vaduvei din Nain, Femeia Evlavioasa de la Mormant si Iisus aratandu-Se Apostolilor. Pe bolta altarului, se afla Maica Domnului cu Pruncul, pictat in medalion.

DATE CONTACT:
Giulesti, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook