CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportManastirea Peri

          

 

 

SCURT ISTORIC:
In anul 1391, nepotii lui Dragos Voda au daruit Manastirii Sapanta-Peri terenuri si bunuri, fiind ridicata o biserica din piatra. Timp de 312 ani, in aceasta biserica din piatra si-a avut sediul Episcopia Romana a Maramuresului. Manastirea purta pe vremea voievozilor Dragosesti hramul Sfantul Arhanghel Mihail. La Sapanta-Peri au fost traduse si copiate in romana pentru prima data „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Vorotean” si „Faptele Apostolilor”. Pecetea timpului a dus la distrugerea manastirii in anul 1783.
Manastirea Sapanta Peri a fost infiintata in anul 1997, in hotarul satului Sapanta, din dorinta de a reinnoda traditia istorica a vechii Manastiri Sfantul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramures, astazi pe teritoriul Ucrainei. Ctitorita de parintele paroh Grigore Lutai, dupa planurile arhitectului Dorel Cordos, Manastirea Sapanta Peri a primit, din anul 2005, o obste de maici, care a continuat lucrarile de constructie incepute anterior. Biserica in stil maramuresean a manastirii a fost placata, initial, cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, inalta de sapte metri, la randul ei, invelita cu patru kilograme de aur. Constructia se afla pe malul Tisei si fost realizata intre anii 1998 si 2003.

DESCRIERE:
Intreaga biserica este amplasata pe un soclu de piatra iar impreuna cu turnul inalt de 54 m atinge o inaltime totala de 78 m. Turla manastirii este vizibila de la o distanta de cinci kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.
Acoperisul are poala dubla si prezinta un turnulet deasupra pridvorului. Interiorul bisericii se afla in curs de finalizare si, cu exceptia unei cladiri de la demisol folosita pentru slujbe, nu exista mobilier sau pictura.
In prezent manastirea gazduieste 6 maicute, stareta fiind monahia Agnia Ciuban.

DATE CONTACT:
Sapanta, jud Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook