CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Biserica de lemn Plopis





               

 

 
 

SCURT ISTORIC:
Biserica din lemn din Plopis ce poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil a fost construita in 1798 din barne asamblate in sistem Blockbau.
Pictura bisericii executata de catre Stefan Zugravul in 1811 se pastreaza doar partial pe bolta naosului.

DESCRIERE:
Peretii din grinzi taiate in patrate groase sunt sustinuti pe o fundatie joasa, intemeiata de blocuri mari din piatra. Tehnica executiei, proportiile armonioase, decoratiile sculptate si pictate, precum si asezarea in acest sat au justificat includerea acestei biserici in Lista Internationala a Mostenirilor.
Planul bisericii este unul obisnuit, dreptunghiular, cu o absida pentagonala a absidei.
In fata intrarii dinspre fatada vestica, se afla un portal, precum si sase stalpi solizi care sustin grinzile si greutate acoperisului. Arcuri in semicerc unesc stalpii. Turla de deasupra pronaosului are un balcon cu 16 stalpi si arcuri. Pe colturile turlei se afla patru varfuri decorative, mici.
Ferestrele bisericii sunt foarte mici, aranjate in perechi, una mai mica deasupra uneia usor mai mare. Chenarul superior al ferestrelor are forma unui arc ascutit si elegant. Pronaosul este foarte intunecat, cu doar o pereche de ferestre, in timp ce in naos sunt opt ferestre si sase in altar.
Podeaua este facuta din lespezi mari, din piatra.
Picturile au fost facute in 1811 de catre Stefan din Sisesti, asa cum arata inscriptia unei icoane, dar creatiile acestea sunt pastrate doar pe boltile din naos, altar si pe catapeteasma.
Bolta naosului are o sectiune din trei, cu bolta principala si bolti laterale pe ambele parti. Aceasta e o structura unica printre bisericile din lemn. Bolta principala are in mijloc Sfanta Trime, cu Maica Domnului la capatul estic. Boltile laterale prezinta scene din Viata si Patimile lui Hristos.
Acelasi pictor a mai colaborat la pregatirea picturilor din biserica unui sat vecin – Surdesti. Biserica din Plopis poate fi considerata sora mai mica a celei dintai. Asemanarile includ nu numai stilul picturilor, dar si cateva elemente arhitecturale, precum clopotnita inalta cu patru varfuri sau unele decoratii sculptate pe fatadele si incizii ale balustradelor. Totusi, sunt cateva caracteristici care diferentiaza aceasta biserica de altele din zona: sirul dublu de ferestre si boltile triple din naos ce rezulta din faptul ca peretii nu se ascut usor in interior, ca in multe alte biserici.

DATE CONTACT:
Plopis, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook