Biserica de lemn Sarbi Josani
SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn din Josani in satul Sarbi, Maramures, a fost construita din lemn de stejar in jurul anului 1685. Aceasta este ctitoria familiei nobile Dunca de Sarbi, care a stapanit aceasta parte de jos a satului in aceea epoca si a fost neintrerupt patroana bisericii pana la sfarsitul secolului 18. Aceasta inseamna ca familia Dunca de Sarbi a ingrijit si inzestrat biserica si a intretinut un preot in ea timp de mai mult de o suta de ani.
In partea de sus din sat, pe locul asezarilor medievale Balotesti si Camarzana, exista o biserica de lemn mai veche, din 1639, cunoscuta sub numele de Sarbi Susani, ctitoria nemesilor din acea parte a satului.
DESCRIERE:
Biserica a fost construita din grinzi masive de stejar, de o grosime mai mare de jumatate de metru, in stilul obisnuit al bisericilor maramuresene din secolul al XVII-lea.
Cercetatorii in dendrocronologie au confirmat o nota scrisa manual pe una din cele mai vechi carti pastrate in biserica.
Edificiul se afla pe un mic deal, intr-un loc izolat, pasnic si linistit, inconjurat de un cimitir. Multe din crucile din lemn sunt sculptate frumos cu motivul franghiei rasucite si al rozetelor. O alee lunga merge de la biserica spre sat.
Acoperisul corpului central al bisericii dreptunghiulare are doua randuri de stresini. Altarul poligonal este acoperit cu propriul acoperis, foarte inalt si cu un rand de stresini. Turla inalta se afla deasupra pronaosului, chiar deasupra intrarii, si nu este vreun portal in dreptul fatadei vestice. Tocul usii de la intrare este foarte lat si divizat in doua de o funie rasucita, una in interiorul alteia.
Din pacate, pictura murala interioara nu a fost pastrata, iar peretii au numai icoane, unele din ele pretioase, precum Maica Domnului pe Tron, cu Pruncul Iisus, de la inceputul secolului al XVII-lea, si doua icoane infatisand-o pe Sfanta Parascheva.
Grinzile superioare ale peretilor din naos sunt decorate cu motivul sculptat al funiei rasucite. Pentru a facilita participarea femeilor la slujba religioasa, deschideri lungi s-au facut prin peretele dintre pronaos si naos. Deschiderile sunt foarte joase, dar lungi, cu o serie de arcuri sprijinite pe bare de fier. Arcurile au fost decorate cu margini cu taieturi geometrice.
DATE CONTACT:
Sarbi, Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |