CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Sieu

       

 

 

SCURT ISTORIC:
Biserica, inchinata Adormirii Maicii Domnului, a fost construita in 1760, in locul fostei biserici, cum e deseori in Maramures.
Picturile murale originale au fost datate in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, dar ele au fost pictate in mare masura in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Ele au fost aplicate pe bucati de material textil, care au fost atasate de pereti.

DESCRIERE:
Corpul principal al edificiului are un dreptunghic, iar altarul e poligonal. Acoperisul are stresini duble, cu exceptia altarului, unde acoperisul e simplu.
In dreptul fatadei vestice se afla un mic portal cu arcuri rotunde. De asemenea, usa de la intrare are o forma rotunda, iar tocul e decorat cu o funie rasucita. Usa insasi este gravata cu raze de soare, o cupa si vite de vie cataratoare.
In pronaos, nu mai sunt picturi pe tavan. Pe peretele sudic sunt infatisati Patriarhii Abraham, Isaac si Iacob in Rai, tinand in maini sufletele celor salvati.
In centrul boltii din naos se afla Sfanta Treime, iar in colturi sunt Evanghelistii, Matei in nord-est, Ioan in sud-est, Luca in sud-vest si Marcu in nord-vest. Pe partile boltii sunt scene din Vechiul Testament si Geneza. Peretii sunt inchinati Ciclului din Viata si Patimile lui Hristos.
Pe registrul I al peretelui sudic sunt Cina cea de Taina, Arestarea lui Iisus, Procesul in Fata Inaltilor Preoti Anna si Caiafa si Procesul in fata lui Pilat.
Pe peretele vestic se afla Cainta lui Iuda, iar pe peretele nordic Rastignirea, Inmormantarea si Invierea.

DATE CONTACT:
Sieu, jud Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook