CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportTargu de fete (Muntele Gaina)(Transilvania)TARGUL DE FETE

Pe Muntele Gaina din Apuseni se organizeaza in fiecare an, in cea mai apropiata duminica de 20 iulie (Sfantul Ilie), cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber, "Targul de fete". Importanta simbolica s-a diminuat in timp, fiind acum doar un spectacol folcloric.
Legenda spune ca inainte, cand motii se ocupau cu extragerea aurului, o gaina de aur venea din baile de exploatare si se aseza in varful muntelui, unde era cuibul sau in care erau oua de aur. Locuitorii comunei Vidra de Sus (aflata la poalele muntilor) au vrut de multe ori sa o prinda, dar gaina a fugit, luand cu ea si aurul din munte.
"Targul de fete" a fost mentionat pentru prima data in anul 1816, dar este cu siguranta mai vechi. La inceputul targului, doi delegati din partea motilor din Vidra de Sus si doi delegati din partea crisenilor din Bulzesti trageau o linie de despartire intre moti si criseni.
Sambata seara se adunau feciorii care petreceau, abia a doua zi veneau fetele si nevestele si atunci se incingea dansul (era obligatoriu ca sa se vada ca fata nu schioapata). La targ participau fetele de maritat si fetele mari care voiau sa fie petite.
Fetele care luau parte la acest targ se pregateau ani intregi pentru ca trebuiau sa ia cu ele si zestrea. Fiecare familie care avea o fata de maritat isi ridica un cort in care expunea zestrea si astepta petitorii. Pana la ora 10.00 toti erau ocupati cu vanzarea si cumpararea de diverse produse. Cand isi alegeau fata, feciorii aduceau cu ei o curea frumoasa plina de argint si de aur. Cel mai important moment era "targuirea" fetelor. Dupa ce negociau si cadeau la intelegere, fata era invitata la joc si apoi cantarita pe o scandura in balans, la capatul careia era pusa zestrea.
Dupa ce isi alegeau mireasa urma schimbarea de naframi. Foarte rar se intampla ca vreo fata care si-a adus zestrea la targ sa ramana nemaritata. Motii credeau ca numai o incredintare pe culmea Gainei poate sa aduca noroc.