CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportNasterea si nunta(Bucovina)Nasterea si nunta

Bucovina este o regiune in care se mai pastreaza in mare parte obiceiurile traditionale din momentele esentiale ale vietii, cum sunt nasterea sau nunta.
Botezul este cel care incununeaza nasterea. Imediat dupa nastere se realizeaza o serie de practici pentru a inlatura fortele malefice. Se pune un fir de ata rosie in tocul usii cu care este mai apoi legat copilul la mana, ca sa nu se deoache. In prima baie a copilului se pun un ban de argint si busuioc pentru purificarea apei. La botez, nasii trebuie sa pregateasca panza de mir - pe care se asaza copilul dupa ce este botezat si miruit; i se aduc in dar obiecte de imbracaminte. Un obicei foarte interesant era acela al schimbarii numelui. Atunci cand copilul era bolnav si nu mai avea scapare, femeile opreau o persoana de pe drum careia i se dadea copilul pe geam impreuna cu o lumanare. Persoana straina ii schimba numele si ii dadea mamei copilul pe usa. Dupa aceasta, copilul era strigat cu numele schimbat pentru a nu mai fi recunoscut de boala.
La un an are loc taiatul motului urmat de o mica petrecere. Pe o tava se pun diferite obiecte: inel, creion, cleste, cui, ata etc. care se ofera copilului. In functie de obiectul ales de copil, i se poate prevedea viitoarea meserie.
Nunta: ca si celelalte obiceiuri si cele de nunta s-au modernizat, se mai pastreaza insa o parte dintre ele in forma simplificata. Cateva dintre obiceiurile de nunta din Bucovina se gasesc si in majoritatea celorlalte zone etnografice din Romania. In momentul logodnei, viitorii miri si familiile lor stabilesc data nuntii, nasii, domnisoara si cavalerul de onoare. In ziua nuntii, domnisoara de onoare vine acasa la mireasa, iar cavalerul de onoare se duce acasa la mire. In timp ce este impodobita, mireasa trebuie sa planga. Daca acest lucru nu se intampla, o femeie in varsta ii aduce o ceapa zdrobita pentru a-i produce lacrimi. Mirele vine acasa la mireasa sa o ia, dar in momentul in care ajunge aici, usile sunt inchise, iar familia miresei refuza sa deschida. Dupa ce se tocmesc, usa se deschide, iar mirele poate sa-si ia mireasa.
In unele locuri din Bucovina se mai tine un obicei stravechi: iertaciunea; amandoi mirii stau cu fata spre rasarit, mireasa sta in genunchi pe o perna si un covor, iar mirele sta in picioare cu mana stanga pe umarul miresei. Mireasa sta pe o perna pentru ca viata ei sa fie usoara si placuta ca perna cea moale. La biserica, cand li se pun verighetele, mirele si mireasa vor sa se calce pe picior, crezand ca in acest fel vor avea suprematia in casnicie. Dupa petrecere, mireasa cu mai multe femei se retrag intr-o camera unde acesteia i se schimba imbracamintea si este imbrobodita, insemnele de mireasa sunt date unei fete care urmeaza sa se casatoreasca.
In unele sate din Banat, a doua zi dupa nunta, luni dimineata, dupa rasaritul soarelui, mirii impreuna cu familia, nasii si nuntasii se duc la o fantana de la rascruce de drumuri, scot o galeata de apa si o varsa catre rasarit.