CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportNasterea si nunta(Maramures)Nasterea si nunta

Imbracamintea miresei: camasa alba, o fusta alba si un sort alb peste. Peste camasa are o haina de lana fara maneci si un palton tot din lana, legat la umeri cu o curea rosie. In par se impletesc flori. Imbracamintea mirelui: camasa alba din canepa, haina de lana fara maneci, si itari largi. Corpul este legat cu o curea mare cu sase catarame alaturi de cutit, tutun, pipa, portofel si alte obiecte marunte. Ca un ultim element, mirele poarta si el ghete cu clincheri. Singurele lui obiecte decorative sunt mansetele cusute, o geanta peste umeri, si semnul ca e ginere - o floare alba artificiala din piept.
Scene emotionale pentru rude sunt momentele "iertarii" - cand mireasa si ginerele le cer parintilor iertare pentru greselile din trecut. Cel mai interesant ritual: cel al stergerii obrajilor ginerelui si miresei de catre soacra. Fiind prima data cand vine acasa la soacra, gesturile pot fi considerate ca un ritual de acceptare a miresei in noua casa (casa insemnand in mentalitatea taranilor din Maramures, familia/ rudele).
Dupa nunta, intrarea tinerei femei in randul celor casatorite implica adevarate credinte si practici, ca taierea unui lemn printr-o lovitura cu un topor (pentru a naste usor) sau torsul lanii (pentru a fi o gazda buna).